page loader

Isıl işlem uygulanmamış ahşap ambalaj kullanmanın zararı nedir?

Isıl işlem uygulanmamış ahşap ambalaj kullanmanın zararı nedir?

29 Mart 2023
|
Paylaş:
Image Carousel

Isıl işlem uygulanmamış ahşap ambalaj kullanmak, özellikle çevreye ve sağlığa olan zararlarından dolayı tehlikelidir. Bu tür ambalajlar, zararlı organizmaların yayılmasına neden olabileceği için bitki sağlığına ve orman ekosistemlerine zarar verebilir. Ayrıca doğal kaynakların tükenmesine ve çevre kirliliğine neden olabilir.

Isıl işlem nedir ve neden gereklidir?                   

Isıl işlem, genellikle metal odalar içerisinde ahşap malzemeye, belirli bir sıcaklığın belirli bir süre boyunca uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Uygulanacak sıcaklık ve süresi önemlidir ve bu süre her ülkenin kendi standardına göre değişir. Ülkemizde ahşap ambalaj malzemesine ısıl işlem uygulanma sıcaklığı Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından belirlenir. Paletin iç ısısı en az 56 C° ye yükseltilerek minimum 30 dakika olacak şekilde kurutma yapılır. Isıl işlem, ambalajların kalitesini ve güvenliğini artırarak, bitki sağlığı ve orman ekosistemlerinin korunmasına yardımcı olur. Bu sebeple uluslararası taşımacılıkta belirli standartlar yer alır. Ahşap ambalaj kullanımında ISPM 15 standardı ön plana çıkar.

                   

ISPM 15 standardının bitki sağlığı için önemi nedir?

                   

ISPM 15 standardı, ahşap ambalaj malzemelerinin taşınması sırasında taşıyıcı zararlı organizmaların yayılmasını önlemek amacıyla uygulanır ve Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi (International Plant Protection Convention) tarafından geliştirilmiştir. Ahşap ambalaj malzemelerinin çeşitli ülkeler arasında taşınması için gereklidir. Bu nedenle ISPM 15, dünya çapında bitki sağlığını korumak için oldukça önemlidir.

                   

Isıl işlem zorunlu ülkeler hangileridir?

                   

Pek çok ülke ısıl işlem uygulanmış ahşap palet kullanımını zorunlu tutar. Isıl işlem zorunlu ülkeler ise şu şekilde sıralanabilir: AB üyesi ülkeler, Amerika, Arjantin, Avustralya, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Kosta Rika, Kolombiya, Ekvator, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Ürdün, Nijerya, Panama, Güney Afrika, İsviçre, Tayvan, Yeni Zelanda’dır. Türkiye de 2006 yılından itibaren ısıl işleme tabi tutulmuş palet talep eden ülkeler arasına katılmıştır.

                   

Gencer Ambalaj olarak “Bitki Sağlığı Önlemlerine Yönelik Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkında Yönetmelik” kapsamında çalışarak Ahşap Ambalaj Malzemesi İşaretleme Sertifikasına sahibiz. Uluslararası standartlara uygun ürünlerimize ürünler sayfamızdan ulaşabilir ve dilerseniz iletişim sayfasından talebinize göre ürün teklifi de isteyebilirsiniz.

                                   


    

E-bülten kaydı için: