page loader

FSC belgesi nedir? Sürdürülebilir üretimle alakası nedir?

FSC belgesi nedir? Sürdürülebilir üretimle alakası nedir?

26 Ocak 2023
|
Paylaş:
Image Carousel

Ormanların dünya genelinde insanlar tarafından ciddi anlamda tahrip edildiği, resmi rakamlar üzerinden ispat edilmiştir (1). Bu alanların dünya üzerinde olmazsa olmaz alanlar olduğu bilinen bir gerçektir. Günümüzde dünya üzerinde ekolojik dengenin bozulması olgusunda ormanların tahrip edilmesi büyük role sahiptir. Bu bağlamda ormanların tahrip edilmesini engelleyen FSC belgesi, global olarak geçerliliği olan bir belgedir.

FSC Belgesi Nedir?

FSC (Forest Stewardship Council - Orman Yönetim Konseyi) belgesi, ormanların sürdürülebilir yönetimini garanti eden bir sertifika sistemidir. Bu belge, ormanların ekolojik, sosyal ve ekonomik açılardan sürdürülebilir olduğunu gösterir. FSC belgesi, ormanların kesilmesinden ürünlerin tüketiciye ulaşmasına kadar olan tüm aşamaları kapsar ve ürünlerin geri dönüşümünü de içerir.

Hangi Kurum Tarafından Verilir?

FSC belgesi, Orman Yönetim Konseyi tarafından verilir. Bu konsey, 1993 yılında birçok farklı kuruluş ve kişiler tarafından kurulan bir kuruldur. Bu kuruluşun üyeleri arasında ormancılar, çevre aktivistleri, işçiler ve tüketiciler gibi farklı gruplar yer alır.

FSC belgesi vermek için konsey tarafından izlenen ormanların çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürdürülebilir şekilde yönetilip yönetilmediğinin denetlendiği bir sertifikasyon sistemi vardır. Bu sistem, ormanların yönetiminde etik ve sürdürülebilir standartların uygulandığını doğrulamak için kurulmuştur.

FSC Belgesi Sahibi Olan Bir Firmanın Özellikleri Nelerdir?

Ormanların sürdürülebilir yönetimini garanti eden bir sertifika sistemi olan FSC'nin standartlarını karşılayan firmalar FSC belgesine sahip olabilir. FSC belgesine sahip firmaların sahip olduğu özellikler şu şekilde sıralanabilir:

Ormanların ekolojik, sosyal ve ekonomik açılardan sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlar.

Ormanlarda üretilen ürünlerin tüketiciye ulaşıncaya kadar olan tüm aşamaları kapsar.

Ürünlerin geri dönüşümünü de içermektedir.

Ormanların yönetiminde etik ve sürdürülebilir standartların uygulandığını gösterir.

Tüketicilere ormanların doğal kaynaklarının adil ve sürdürülebilir bir şekilde kullanıldığını garanti eder.

FSC belgesi sahibi olan firmalar genellikle çevre dostu ürünler üretir ve tüketicilerin çevre dostu alternatifler arasında tercih yapmalarını kolaylaştırır.

FSC belgesi sahibi bir firma, ormanların yönetiminde etik ve sürdürülebilir standartların uygulandığını gösterir ve tüketicilerin ormanların doğal kaynaklarının adil ve sürdürülebilir bir şekilde kullanıldığını garanti eder.

Sürdürülebilir Üretimle Alakası Nedir?

Sürdürülebilir üretimin bir parçası olan FSC belgesi ormanların ekolojik, sosyal ve ekonomik açılardan sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlamak için hazırlanmıştır.

FSC belgesine sahip olan firmalar ormanlarda yapılan üretimlerden itibaren tüketiciye ulaşıncaya kadarki süreç ile daha sonra bu ürünlerin yeniden geri dönüşümü sürecini garanti eder. Bu döngü, üretim sürecinde doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılmasını sağlar.

Gencer Ambalaj olarak FSC belgesine sahip olmamız sayesinde sürdürülebilir üretim yapıyoruz ve sürdürülebilir üretim pratikleri uygulama konusunda her geçen gün kapasitemizi genişletiyoruz. FSC belgesine sahip olmak için gerekli tüm kriterlerden geçen firmamız, çevreyi önemseyen, geleceğe yatırım yapan ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayan politikasıyla gelecek nesillere bırakılacak en değerli miras olan ormanlar üzerinde adil kullanım sağlar.


Kaynak:


(1) Birleşmiş Milletler ve Dünya Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) 1980 Raporu

https://www.fao.org/3/bt970e/bt970e.pdf

E-bülten kaydı için: